søndag den 9. august 2009

Aubergine

Lidt om auberginer
Jeg elsker ogsaa auberginer som dip/sauce.
Jeg bager dem i ovnen, nogle gange pakket ind i bagepapir smurt med lidt olie, og blender det helt moere koed sammen med salt, hvidloeg, eddike (balsamico eller roedvinseddike) og en god olivenolie. Det er vældig godt til stegt lammekoed.
I Rom fik vi auberginer taglagt med tomater og ost og bagt i ovnen med revet ost. Uhmm.. Maaske i stil med denne opskrift af Janet Ross, Det toscanske groensagskoekken:
Skrael 3 store auberginer og skaer dem paa skraa i skiver og laeg dem i et doerslag drysset med lidt salt i et par timer (det fjerner den bitre smag). Naar du skal bruge dem, presses den overskydende vaede fra.
Kom 12 tomater i kogende vand et par minutter, fjern skindet og skaer dem i skiver. Knus 3 fed hvidloeg over dem og bland i en skaal 60 g rasp med reven skal af 1 citron og 60 g friskreven Parmesan.
Haeld lidt olivenolie i bunden af et ildfast fad, laeg tomater og auberginer lagvis, kom lidt mere olie over og pres det ned. Drys med raspblandingen.
Bag ca. ½ time ved 225 grader og servér meget varmt f.eks. med en grillet boef.
Ratatouille
Maaske kender du godt denne, men du faar lige min variant:
2 auberginer, 2 courgetter og 2 roede peberfrugter skaaret i tern.
3 loeg i store tern.
4-5 fed hvidloeg hakket i smaa stykker.
4 modne tomater skoldes, skindet pilles af, skaeres i tern.
1 stort glas hvidvin. Timian og persillekviste.
Foerst kommer du augergine, courgetter, peberfrugter, loeg og hvidloeg i varm men ikke rygende olivenolie. Naar de har snurret i 5 minutters tid (uden at brune) tilsaettes tomaterne. Varmes godt igennem, derefter tilsaettes hvidvinen, timian og persille og evt. lidt vand hvis noedvendigt (men tomaterne afgiver jo en del vaeske). Drys med salt og peber.
Lad det simre til du synes groensagerne har den rigtige konsistens – de kan enten vaere ”al dente” eller helt gennemkogt.
Det er godt at lave denne ret dagen foer, for saa traekker smagen helt igennem.
Elizabeth David foreslaar denne ret (fra den catalanske kyst i Frankrig):
Aubergines en gigot
I hver af de hele uskraellede auberginer laves to raekker indsnit, som fyldes med hhv. tern af bacon og hvidloegsfed, begge dele rullet i salt, peber og hakket frisk basilikum.
Laeg auberginerne i et ovnfast fad overhaeldt med lidt olie, laeg laag paa og steg dem i ovnen ved svag varme (175) i ca en time. De skal serveres som selvstaendig ret og skulle ogsaa vaere gode kolde, skaaret igennem paa langs, drysset med salt og overhaeldt med lidt olie.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar